ПОКАЧВАНЕ НА МУСКУЛНА МАСА - ЧАСТ 1

Ще разгледаме научно доказана хипотеза за покачването на мускулната маса и какво всъщност се случва в нашия организъм

Първото нещо, от което мускулът има нужда е – запас от аминокиселини. Този запас се намира в клетката или така нареченият аминокиселинен басеин около мускулната клетка.

Мускулната клетка има нужда да бъде запасявана с аминокиселини на всеки 3-4 часа !
Другото нещо, което трябва да е голям приоритет са хормоните. Да се опитаме с правилно хранене, сън, добавки и грижа за организма да повишим концентрацията на анаболните хормони в кръвта ! А кои са те ?

– Тестостерон
– Хормон на растежа
– Инсулин
– Част от тироидните хормони – Т3 и Т4  ( Тези хормони осигуряват условия за синтез на белтъчини и растеж на организма )

Едно уточнение преди следващите редове: Тук не обсъждаме допинг субстанции, а естественото производство на тези хормони.

Нека да разгледаме “Тестостерона“. Този хормон се произвежда на базата на холестерола. Правилно разбрахте – холестерола! Тоест, за да поддържаме оптимални нива от този хормон, ние трябва да приемаме известни количества наситени мазнини.

Друг начин да стимулираме производството му е като прилагаме високо интензивни и силови тренировки.
А относно билката “Tribulus Terestris” няма още научни доказателства, че стимулира производството, но много бодибилдъри и спортисти биха потвърдили, че ефект се усеща и забелязва.

Нека да разгледаме следващият хормон – Хормонът на растежа, известен още като GHP.

Този хормон не е за подценяване затова нека извадим биохимичните му функции тук:

– Усилва синтеза на белтъци (колаген) в костите и мускулите !
– Усилва синтеза на протеогликани (за кости и хрущяли) !
– Усилва синтеза на белтъци и в черният дроб !

Производството на този хормон започва да намалява след 30 годишна възраст, като някъде между 50 и 55 години, тотално спира да се прозивежда.

За да стимулираме производството му, както и при тестостерона, и тук ще ни помогнат високоинтензивните тренировки, някои аминокиселини, и задължително здрав, дълбок сън.

Освен споменатите вече опции, можем да засилим нашия хормон на растежа с някои хранителни добавки , например :
– Аргинин 
– Л-глицин
– Гама-амино бутарична киселина ,
– Л-Орнитин  
– Л-Триптофан ( който освен за засилването на растежния хормон в тялото , ще ви помогне и за здрав необезпокояван сън. )